Novi Sad
29.04.2012.
10:24 > 07:37
Izgradnja nove muzičke i baletske škole moraće da sačeka, jer Grad, uprkos najavama, nije uspeo da ove godine konkuriše za novac iz projekta Evropske škole.
  • neoplantin stanar

    01.05.2012 08:10
    rokovi...
    Molim vas, za bilo koga koji je imao ikakvog iskustva sa podnosenjem projekata na bilo kakve konkurse bilo kakvih fondova, potpuno iluzorno zvuci da JE ROK SKRACEN?! To se, naprosto, ne desava, vec je jedina mogucnost da su podnosioci pretpostavili neki rok, pa su ih, ups, iznenadili kracim rokom. Vredni, po obicaju!

    Kasarne su najbolje resenje - hiljade kvadrata propadajuceg prostora, kojem se mora promeniti namena, sagradjeni u odgovarajucem stilu i sa dobrom lokacijom...samo cekam, posto ta ideja nije zazivela, da vidim koja ce biti namena velelepnih kasarna u Vojvode Bojovica i prekoputa Brace Ribnikar! Videcemo...valjda!
  • 30.04.2012 06:55
    Da, najbolje je da neko priprema projekat umesto prosvetnih radnika koji su zauzeti strajkom i raspustima! Ti cinovnici koje toliko pljujete rade puno radno vreme, bez raspusta za manju platu od tih osrednjih profesora...Inace oni imaju svoje redovne poslove koji su prioritet, a ne opsluzivanje profesora i direktorke.
  • separatista

    30.04.2012 06:16
    Neverovatno kakve komentare i kritike daju neupućeni. Ako već nešto kriitukujete, što je sasvim legitimno, onda se ipak malo informišite a ne ono klasično "hejtovanje" baš svega. Kao prvo, Isidor Bajić jeste najbolja muzička škola u regionu i to svi pokazatelji preko kojih se tako nešto vrednuje pokazuju. Da ima nestručnih i onih koji slabo rade ili uopšte ne rade i to je tačno ali to nema veze sa opštim uspehom i rezultatima koje škola ostvaruje. To što neka deca se više ne bave muzikom, pa kakve to veze ima sa srednjom muzikom školom? Nakon srednje oni upisuju Akademiju i to je pitanje za profesore sa Akademije ili za same te bivše đake gde i zašto ih je put odveo na drugu stranu. Dalje, posao direktora škole nije da obezbeđuje novu školu jer se o tome brine i stara jeidino i isključivo država. Ako bi već našla sponzora za školu, to bi onda bila privatna škola. I na kraju, lokacija koja je opredeljena za novu školu je onaj parkić na Limanu 3 na bul Cara Lazara.
  • Ivan

    30.04.2012 05:51
    liman 3 ima mesta, još uvek...
    ima mesta, a koliko znam tamo će i da ide...
    na bul. C.Lazara između Šekspirove i Balzakove, između košarkaških terena i parkinga koji izlazi na sam bul. postoji velika livada koja je prazna i koliko znam tu je lokacija buduće škole.

    ako će nešto tu već i da zidaju samo neka bude škola. bolje to nego neki opet stambeno poslovni očina poput park sitija...
  • B-A

    29.04.2012 22:43
    Pocnimo od pocetka
    A nabavlja pare za vannastavni pijanisticki festival.Za zgradu nije uopste problem sa parama.Potreban je direktor menadzer da se kod nadleznih izbori za potrebu izgradnje te da forsira sve faktore,stalno ih opominje podseca i jednostavno da radi direktorski posao.Nista ne pada sa neba a inace blago obrazovnoj instituciji koja zavisi od zivota jednog coveka.Niti je to istina pa i da jeste porazna je.Pogledati iskustva skole Milan Petrovic.Pedagoska poema.
  • narator

    29.04.2012 17:28
    Ritam i pitam
    Gde na Bulevaru Cara Lazara?
    Oce li rusiti javne sportske terene na potezu izmedju ugla gde je Limanska pijaca i Dom zdravlja?
  • Quasi Music School

    29.04.2012 14:59
    koncept
    Godinama se loše radilo u toj muzičkoj školi. Na silu su pokušavali da izgrade imidž škole koja ima najveći broj osovojenih nagrada na takmičenjima i da budu No. 1 škola u Srbiji.
    Ogroman broj učenika je zapostavljen zbog malog broja tzv. talenata koji idu na takmičenja jer im profesori nisu redovno držali časove... Većina te talentovane dece nije ni opravdala ta očekivanja i mnogi se danas i ne bave muzikom. Dosta ih je otišlo u inostranstvo a vrlo mali broj je uspeo da napravi kakvu takvu karijeru. Značajan broj vrednih i uspešnih bivših učenika ove škole nije uspeo čak ni da se zaposli u toj školi već putuju svakodnevno van Novog Sada i to do 100km. 99, 9% profesora u toj školi i ne ume da svira, oslanjaju se na ambiciozne roditelje koji forsiraju tu decu da idu na takmičenja a ti profesori zapravo žele preko dece da ostvare uspeh koji ni sami nisu ostvarili kad su svirali!!! U toj školi se ne razvijaju muzičari ravnomerno pa tako na koncertima Vojvođanskih simfoničara ili SNP orkestra često imamo prilike da slušamo i slabije muzičare koji sviraju neke manje popularne instrumente! Veći broj profesora i nisu bivši učenici te škole, uglavnom su to bili osrednji studenti Akademije umetnosti iz manjih mesta širom Srbije ali su na konkusima uvek bili u prednosti jer su već u školi bili angažovani kao studenti - nastavnici. Pravi pokazatelj je da je jako malo profesora i asistenata na AUNS upravo iz ove škole (većina su iz Zrenjanina, Subotice, Sombora, Beograda...).
    Tačno je da su se bavili svojim ličnim pedagoškim karijerama a zapostavili su sam koncept šta je umetnička škola u Srbiji!!!
    Ne želim nikog da uvredim ko je došao u Novi Sad ali ako je taj neko osrednji muzičar a došao je sa ambicijom da ostane u Novom Sadu a od nekog ko je iz NS nije bolji, pa kako onda očekujete da Vam neko nazida zgradu u Novom Sadu???

  • a

    29.04.2012 14:18
    @Tiho Na Uvce
    Da nije te direktorke davno bi se i to raspalo. Ta zena zivi za tu skolu. Nije u njenoj ingerenciji da nabavi pare nego gradskih administrativnih parazita
  • pera

    29.04.2012 13:57
    @Sugrađanin
    Ima ima iza cvecare
  • Tiho na uvce

    29.04.2012 13:21
    Sluhista
    A sta je radila Direktorka? Drugi ce da rade za nju.Direktor je menadzer a ne festivalski selektor svetskog skupa pijanista.Pogledajte koliki je budzet pijanistickog festivala u skoli koji nema medjunarodne reference.Od tih para se moglo pet projekata nove skole platiti,a tek od honorara privatne skole u drzavnoj skoli.. Koliko se mandata moze biti direktor skole po zakonu i sta je merilo uspeha? Decije nagrade ili rad prvog coveka za uslove rada.Skoro dvesta profesora rade sa talentovanom decom,a sta radi direktor na funkciji dve decenije.Zar je drzava duzna da poklanja zgrade direktorima ili oni treba da se izbore za svoje ucenike i povezu sve resurse u sistemu...
  • Slusalac

    29.04.2012 12:51
    Predlog
    Predlazem da se adaptira kasarna na Futoskom putu bivca "Marsalka" i ustupi na koriscenje muzickoj i baletskoj skoli .
  • seljak

    29.04.2012 12:44
    @grad.ske vlasti
    Od silnih "projekata" bez kojih zivot staje:

    garaza ispod Trga Slobode,garaza ispod Riblje pijace,most na Ribarcu,franjin most,tunel ispod Dunava,Tunel kroz Frusku Goru,izmestanje Manuala, Zezeljev most,nova Petrovaradinska Tvrdjava,dunavska marina....,
    skola ne stize na red.

    Koga je danas uopste i briga za skolovanje omladine?

    Prosetas do mega-giga,faba... i kupis diplomu,
    moze u raznim bojama,velicininama -kao tapete.

    Quo vadis, Neoplanta ?

    (stariji se secaju ovih avangardnih muzickih grupa novosadskih).
  • I' ll Be Bach

    29.04.2012 11:58
    ...
    Sve muzičke škole na svetu kubure sa prostorom, instrumentima i sličnim problemima...
    Ovde nije na vreme iskorišćena prilika da se otovori makar još jedna niža muzička škola i na taj način bi se rasteretila čitava priča oko Bajića...
    Ovde je situacija sledeća: Bajić je sa previše učenika i profesora podstanar sa kojim niko ne zna šta da radi...
    Iako se duplirao broj stanovnika u Novom Sadu a u međuvremenu nije otvorena nijedna nova državna muzička škola, situacija je takva kakva jeste...a interesovanje za muzičko školovanje je mnogo veće nego pre 20 godina... tu je pored "Bajića" i "Josip Slavenski" (niža muzička škola).
    Ove dve škole važe za "ozbiljne" škole dok bezbroj privatnih muzičkih škola koje su otvorili razni špekulatni važe za "neozbiljne" škole gde se uglavnom "profesori" glupiraju i majmunišu sa decom umesto da ih nauče da sviraju...
    Daleko je Novi Sad u odnosu na Beograd i njihove brojne muzičke škole (Mokranjac, Stanković, Slavenski, Manojlović, Vučković...) koje imaju i kvalitetan nastavnički kadar i dobar rad sa decom...
    Treba se zapitati...zašto nikom nije stalo do te muzičke škole...pa možda među tim političarima i birokratama su neki koji imaju traume od "profesora" kad su išli u nižu muzičku školu pa se sada svete...;)
  • igor

    29.04.2012 11:54
    problem?
    ljudi stoji vam preogromni prostor prazan na futoškoj ulici!! kasarna!! pretvoriteje je lepo u srednjoškolski centar lepih umetnosti i rešen problem.
  • Galawix

    29.04.2012 11:20
    Hmmm...
    Prosto.

    Radi se o preplaćenim, nemotivisanim činovnicima, kojima ništa u životu ne zavisi od toga da li će dokumentacija biti pripremljena ili ne. Radio ne radio, svira mu radio. Pa bolje da ne radi. Jer, ko ga tera da radi? Naravno. Niko.

    Močvarna žabokrečina državnih institucija.

    Ali, kao i uvek, siguran sam da imaju neko jako dobro objašnjenje za sopstvenu lenjost.

    Fuj.
  • Sugrađanin

    29.04.2012 10:58
    Gde
    na Limanu 3? Nigde nema slobodnog prostora na Bulevaru C. Lazara.. jedino ako ne planiraju nešto da ruše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna